Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Το έντονο στρες προκαλεί βλάβες στον παιδικό εγκέφαλο


Το έντονο στρες προκαλεί βλάβες στον παιδικό εγκέφαλο
health.in.gr

Λονδίνο: Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να τραυματίζουν τον παιδικό εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στανφορντ ανακάλυψαν ότι μια εγκεφαλική δομή που εμπλέκεται με τη μνήμη και το συναίσθημα ήταν συρρικνωμένη στα παιδιά με σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Ο εξασθενημένος ιππόκαμπος μπορεί να κάνει το παιδί λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει το στρες και αυξάνει την αγωνία. Τα παιδιά της μελέτης είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία έχει διαπιστωθεί, σε ζωικές μελέτες, ότι εξοντώνει τα κύτταρα του ιππόκαμπου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, όπου η αυξημένη κορτιζόλη προκαλεί περισσότερη βλάβη στον ιππόκαμπο, που με τη σειρά της αυξάνει την αγωνία.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι επακόλουθες βλάβες μπορεί να παρατείνουν τα συμπτώματα του στρες και επίσης παρεμβαίνουν στη θεραπευτική αγωγή.

Ο Δρ Βίκτωρ Κάρριον που ηγήθηκε της ερευνητικής διαδικασίας επισημαίνει ότι «μια βασική θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου μετατραυματικού στρες είναι να βοηθήσουμε τον ασθενή να αναπτύξει μια διηγηματική μνήμη της τραυματικής εμπειρίας. Αλλά το άγχος του επεισοδίου επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των πληροφοριών και την ένταξή τους σε μια ιστορία, η θεραπεία ίσως να μην είναι αποτελεσματική».

Το στρες πρέπει να είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να προκαλέσει βλάβη. Δεν μιλάμε σε καμιά περίπτωση για το στρες που προκαλεί η εκπόνηση μιας πνευματικής εργασίας ή η λεκτική διένεξη με κάποιον.

Τα 15 παιδιά λοιπόν της μελέτης έπασχαν όλα από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες συνέπεια σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, θέασης βίας ή έχοντας βιώσει διαρκή αποχωρισμό και απώλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά φαίνεται να είναι περισσότερο ελαστικά στον στρες και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σοβαρού στρες.

Είναι ήδη επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα γονίδια του κάθε ατόμου καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και αγωνίας στην ενήλικη ζωή.

Υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα άτομα θα εκδηλώσουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες σε κάποια φάση της ζωής τους.

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος

1 σχόλιο:

jackseneatman είπε...

titanium hair | Titanium Art
Titanium Tattoo - micro touch hair trimmer Titanium's Tattoos is oakley titanium glasses a medium-high quality, high titanium build for kodi quality titanium body armor tattoo. Titaniums are made of an alloy of titanium from 2016 ford fusion energi titanium