Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Ο παιδικός καρκίνος αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου


5 Μαρτίου 2007 12:07

Ο παιδικός καρκίνος αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου

Τα παιδιά που νικούν τον καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερη κακοήθη νόσο αργότερα στη ζωή τους – ιδίως καρκίνο του συνδετικού ιστού, όπως είναι ο καρκίνος των οστών ή των μυών, αναφέρει η αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου».

«Σε αντίθεση με παλαιότερες μελέτες οι οποίες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με τις ακτινοθεραπείες που κάνουν οι ασθενείς, διαπιστώσαμε ότι και χωρίς αυτές υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως τέτοιων όγκων», δήλωσε στο Ρόιτερς η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Ο. Χέντερσον, από την Ιατρική Σχολή Πρίτζκερ του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Η δρ Χέντερσον και οι συνεργάτες της κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μελετώντας τους ιατρικούς φακέλους 14.372 εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν στην επονομαζόμενη «Μελέτη των Επιζησάντων από Καρκίνους της Παιδικής Ηλικίας» (CCSS).

Οι ερευνητές εντόπισαν 108 ασθενείς με καρκίνους του συνδετικού ιστού (είναι επίσης γνωστοί ως σαρκώματα), οι οποίοι διαγνώσθηκαν κατά μέσον όρο 11 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση του αρχικού καρκίνου.

Ο κίνδυνος σαρκώματος ήταν εννεαπλάσιος στους 14.372 εθελοντές από αυτόν που ανευρίσκεται στον γενικό πληθυσμό.

Το ιστορικό ακτινοθεραπείας τριπλασίαζε τον κίνδυνο σαρκώματος αργότερα στη ζωή, ενώ στους ασθενείς που είχαν σάρκωμα ως παιδιά ο κίνδυνος δεύτερου σαρκώματος δεκαπλασιαζόταν.

Ο κίνδυνος δεκαπλασιαζόταν και σε ασθενείς που είχαν κάνει υψηλή δόση χημειοθεραπείας με φάρμακα της οικογένειας των ανθρακυκλινών.

«Η μελέτη μας ενισχύει τα ολοένα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά που νικούν τον καρκίνο πρέπει να προσέχουν δια βίου την υγεία τους και να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για άλλους καρκίνους», τόνισε η δρ Χέντερσον.

Εντούτοις, επεσήμανε ότι «τα σαρκώματα είναι σπάνια, ακόμα και όταν ο κίνδυνος να τα εκδηλώσει κανείς αυξάνεται κατά 9 ή 10 φορές. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ακόμα κι αν κάνουν ακτινοθεραπεία, δεν θα αναπτύξουν ποτέ δεύτερο καρκίνο. Οι ασθενείς και οι γιατροί τους θα πρέπει απλώς να έχουν το νου τους – και όχι να πανικοβληθούν από τα ευρήματά μας».

ΠΗΓΗ: Reuters, Journal of the National Cancer Institute (February 23, 2007)

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: