Τετάρτη 7 Μαρτίου 2007

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζει τον κίνδυνο αλλεργιών του απογόνου










Η διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης επηρεάζει τον
κίνδυνο αλλεργιών του απογόνου


health.in.gr
Νέα Υόρκη: Η διατροφή της γυναίκας
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τις πιθανότητες του παιδιού να
εκδηλώσει αλλεργίες, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο
επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ο Δρ Χουακιν Χάινριχ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας GSF της
Νυρεμβέργης μελέτησε του συσχετισμούς μεταξύ μητρικής διατροφής κατά τη διάρκεια
των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης και των αλλεργιών και του
εκζέματος στον απόγονο σε ηλικία δύο ετών.


Ανέλυσε στοιχεία για 2.641 παιδιά. Συνολικά, το 17,7% του
συνόλου των παιδιών είχαν διαγνωσμένο έκζεμα σε ηλικία δύο ετών. Το 9,3% ήταν
ευαίσθητα σε τροφικά αλλεργιογόννα, κυρίως γάλα και αβγά και το 4,8% ήταν
ευαίσθητα σε εισπνεόμενα αλλεργιογόννα.


Μετά από συνυπολογισμό των πιθανόν συνεισφερόντων παραγόντων,
παρατηρήθηκαν θετική συσχετισμοί μεταξύ υψηλής μητρικής πρόσληψης μαργαρίνης και
φυτικών ελαίων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων της κύησης και
του εκζέματος κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής του απογόνου.


Απ' την άλλη, η κατανάλωση άφθονων ψαριών στα τελευταία
στάδια της εγκυμοσύνης φάνηκε να προσφέρει προστασία έναντι του εκζέματος.


Επίσης τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που έτρωγαν
άφθονο σέλινο και εσπεριδοειδή φρούτα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ευαισθησίας στα
διατροφικά αλλεργιογόννα. Η ευαισθησία στα εισπνεόμενα αλλεργιoγόννα ήταν επίσης
σχετική με την υψηλή μητρική πρόσληψη των τηγανητών φυτικών λιπαρών, την ωμή
γλυκιά πιπεριά και τα εσπεριδοειδή φρούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: