αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, που ανακοινώθηκαν στη
Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών, τα
εκχυλίσματα, τα πολυφαινολικά κλάσματα και οι φυτικές πολυφαινόλες,
που περιέχουν τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά, διαθέτουν ισχυρή
αντιοξειδωτική δράση, ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις.
καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας,
οι πολυφαινόλες "μπλοκάρουν" τη μετάλλαξη των βλαβών, που
προκύπτουν στο DNA από οξειδωτικούς παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα
αναστέλλουν και τη δράση του ενζύμου "τοποϊσομεράση Ι", το οποίο
εμφανίζεται στα καρκινικά κύτταρα.
προστασίας και για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, καθώς όπως
αποδεικνύεται από τη μελέτη, οι πολυφαινόλες αναστέλλουν την
οξείδωση της πρωτεΐνης "SP - A". Η πρωτεΐνη αυτή δρα στην επιφάνεια
των πνευμόνων και τους προστατεύει από τη ρύπανση της
ατμόσφαιρας.
Χαρουτουνιάν αναφερόμενος στον ιατρικό ρόλο του κρασιού στην
αρχαιότητα είπε ότι η πρώτη γραπτή ιστορική μαρτυρία για τη
φαρμακευτική χρήση του οίνου είναι ένα Σουμερικό χειρόγραφο του
2200 π.Χ. που συνιστά τη χορήγηση κρασιού με μέλι για την
καταπολέμηση ασθενειών.
καθαρτικό, διουρητικό και αντισηπτικό, ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι
ο οίνος ζεσταίνει γενικά το σώμα, είναι εύπεπτος, αυξάνει την
όρεξη, βοηθάει στον ύπνο και αναζωογονεί τον οργανισμό.
Οι επιστημονικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του
συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος "Οίνος και Υγεία" και τα
αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που
διοργάνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοιονικών Προϊόντων
(ΚΕΟΣΕ).
powered by performancing firefox
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου