Τα παιδιά σε οικογένειες με χρόνια στρεσογόνα προβλήματα, όπως οι καυγάδες μεταξύ των γονέων ή η ενδοοικογενειακή βία, αρρωσταίνουν συχνότερα από τα παιδιά που βιώνουν λιγότερο στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Την μελέτη εκπόνησαν ερευνητές με επικεφαλής την δρα Μαίρυ Καζέρτα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι παρακολούθησαν τη συχνότητα του πυρετού σε 169 παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αρχεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής», τα παιδιά από ιδιαίτερα στρεσογόνες οικογένειες παρουσίαζαν συχνότερα πυρετό απ’ όσο τα υπόλοιπα παιδιά.
Ο πυρετός επελέγη για τη μελέτη επειδή αποτελεί σημείο αναφοράς της κατάστασης της υγείας, μετριέται εύκολα και δεν μπορεί να αξιολογηθεί υποκειμενικά.
Το γιατί τα παιδιά των στρεσογόνων οικογενειών αρρωσταίνουν συχνότερα δεν κατέστη δυνατό να εξηγηθεί. Και αυτό, διότι σε αντίθεση με ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, δεν εντοπίσθηκαν ενδείξεις ότι ήταν εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που βίωναν έντονο στρες.
Αντιθέτως, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε όλα τα παιδιά έδειξαν ότι τα παιδιά από τις στρεσογόνες οικογένειες είχαν στην πραγματικότητα ισχυρότερη λειτουργία ορισμένων κυττάρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού εναντίον ιών και βακτηρίων.
Προγενέστερες μελέτες με ενήλικες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες καταστέλλει την λειτουργία των κυττάρων αυτών που λέγονται «φυσικοί δολοφόνοι» (κύτταρα ΝΚ). Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι στα παιδιά γίνεται το αντίστροφο.
«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά με το ισχυρότερο στρες είχαν την εντονότερη λειτουργία των κυττάρων αυτών», δήλωσε στο Ρόιτερς η δρ Καζέρτα.
Στη διάρκεια της μελέτης, οι γονείς των παιδιών κατέγραφαν τα χρόνια στρεσογόνα γεγονότα καθώς και τα δικά τους συμπτώματα, κρατούσαν ημερολόγιο για την υγεία των παιδιών τους και εφοδιάσθηκαν με ψηφιακά θερμόμετρα ώστε η μέτρηση του πυρετού να γίνεται με παρόμοιο τρόπο.
Οι καυγάδες στο σπίτι, το άγχος και η κατάθλιψη των γονέων, η φτώχεια και η ανεργία, καθώς και η βία στο σπίτι ή στη γειτονιά ήταν μερικές από τις στρεσογόνες καταστάσεις που φάνηκε να αρρωσταίνουν τα παιδιά.
Η δρ Καζέρτα επεσήμανε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί πως ενισχύεται η ανοσία των παιδιών όταν βρίσκονται συνεχώς σε συνθήκες έντονου στρες, αλλά και για ποιον λόγο αρρωσταίνουν συχνότερα.
Εικάζει, ωστόσο, ότι μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οπότε μοιραία είναι πιο ισχυρό.
ΠΗΓΗ: Reuters, Archives of Pediatric and Adolescent Medicine (March 5, 2007)